13 Ağustos 2011 Cumartesi

Renkli örgü başlık ve eldiven modeli

Uzaklardan gelen bir renk cümbüşü
Çok renkli ve değişik giyecekleri seven genç kızlarımız için, Güney Amerika'da yaşayan İnkaların sandıklarından gelme modellerimiz var: bu modeller size Anadolu'muzun cicim, kilim, çorap ve heybelerde kullandığı motifleri ve renkleri hatırlatmıyor mu?
BAŞLIK
Malzeme
4 katlı düz yünden: 50 gr bej, 150 gr kahverengi; süslerin her renginden bir yumak; 3 numara çift şiş, 3 numara 5 şiş (çorap şişi), bir de 3 numara tığ.
Örgü çeşitleri
Haraşo: hep düz örgü. Lastik örgü: 2 düz, 2 ters. 5'li çorap şişiyle düz örgü. Tığla zincir işi.
güllü başlık ve yelek modeli
Yapılışı
Uzun şiş üzerinde 172 ilmekle başlayın, 4 sıra haraşo örün (1 gidiş geliş kırmızı, 1 gidiş geliş siyah); sonra bej yünle 2 ters, 2 yüz lastik örün (5 santim). İlmekleri ikişer alın, böylece şişin üzerinde 86 ilmek kalsın. Buna her iki yandan 12'şer (toplan. 24) ilmek ekleyin ve çorap şişlerine geçirin. Bir sıra düz, bir sıra ters örün. Kahverengi yünle düz örgü olarak devam edin, resimdeki modele göre eksiltin. Süsleme için: kenara çepeçevre tığ ve renkli yün ile *10 zincir çekin, ilk zincir ilmeğine batarak 1 yarım sık iğne ile kapatın*, sonra bu «halka»yı başlığın kenarına sanki bir saçakmış gibi iliştirin. Başlık üzerindeki motif: yukarıda iki * işareti arasında kalan bölümü aynen tekrarlayın, yalnız 10 değil de 8 zincir çekin. (Not: bu * işaretini ileride sık sık kullanacağız. Örgüde, bu işaretler arasında kalan tarifi iyice öğrenmeniz ve bu işareti aynı örgüde tekrar görünce yine o tarifi uygulamanız gerekir.) Sarkan uçtaki çiçek motifi: *'ten *'e kadar tekrarlayın, yalnız 3 zincir çekerek.
YÜN ELDİVEN
Malzeme
4 katlı düz yünden: 50 gr bej, 50 gr kahverengi; süslerin her renginden 1 yumak; 3 numara 5 şiş, 3 numara tığ, yün iğnesi'.
Örgü çeşitleri
Başlıktaki gibi.
 Yapılışı
Çorap şişleri ile 60 ilmek atarak başlayın; 2 sıra kırmızı, 2 sıra siyah örün (1 sıra düz, 1 sıra ters), bej yünle 6 cm boyunda 2 ters 2 yüz lastik örün, sonra kahverengi yünle düz örgüye geçin. 1. tur: 9 ilmek eksiltin (her şişte 3 ilmek), 4 sıra daha örün. 5. sıra: başparmak için arttırmaya başlayın (her 2 sırada: aynı ilmeği 2 kere örün, sonra 2 ilmeği normal örün). 20 sıra sonra başparmağa karşı yandan 2 ilmek eksiltin, sonunda başparmak için 26 ilmek kalsın, sonra başparmağın ilmeklerini bir yana alıp bırakın, 9 santim boyunda el kısmını örün, daha sonra resimdeki modele göre eksiltin. Başparmağın ilmeklerini yeniden ele alıp 6 sıra boyunca ilmeklerin içeride kavuştuğu noktadan 1 ilmek eksiltin. Buna 5 cm boyunca devam edin ve şöyle tamamlayın: 1. tur: 1 ilmek düz, 2 ilmek birlikte. 2. tur: bütün ilmekler ikişer ikişer. Süslemesini başlıktaki gibi yapacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder