13 Ağustos 2011 Cumartesi

Örgü şişi nasıl olmalıdır

MALZEME
Örgü için önce bir çift şiş gereklidir. Şişler, maden, tahta veya plastik olabilir. Hangi maddeden olursa olsun bunlar mümkünse madenin veya plastiğin en iyisinden olmalı. Elinizdeki işi gerçekten sevimli ve zevkli bir uğraş haline sokmak için, uçları, ilmeklerin arasından kolaylıkla kayan, hafif, zarif şişleri tercih etmelisiniz. Şişler ağır, ucu küt ya da esnek bir maddeden yahut da yünü bölecek gibi fazla sivri olursa, üstelik parmaklan da acıtırsa, yaptığınız işin hiç bir zevki kalmaz. Ayrıca düzgün, zarif bir örgü de çıkaramazsınız. Dikkat edilecek bir nokta da, madenden yapılan şişlerin ipliği boyayacak, kirletecek bir nitelikte olmamasıdır.
Her örgüye ayrı şiş
Üç tür şiş vardır. Örgülerin büyük çoğunluğunda kullanılan bir ucu sivri, ilmekler çıkmasın diye diğer ucuna küçük topuz takılmış bildiğimiz uzun şişler (çift şiş). Eldiven ve çorap gibi örgülerde kullanılan ve beşi bir arada satılan, boyca daha küçük çorap şişleri (veya beş şiş). Eteklik ve benzeri örgülerde kullanılan, iki ucu helezon bir tel veya kaim bir naylon iple birleştirilmiş iki küçük şişten oluşan yuvarlak şişler. Bu sonuncuyla, meselâ bir etekliği hiç dikiş gerekmeden, boru gibi tek parça halinde örebilirsiniz.


Özel bir alüminyum alaşımından yapılmış hafif ve ipi boyamayan şişler en iyisidir, kırılma tehlikesi de yoktur. Daha çok, büyük boy ve kalın olan tahta şişler, çok kalın yünleri, yatak örtülerini v.b. eşyayı örmek için kullanılır. Bazı özel örgüler için firketeler, U biçiminde bükülmüş kalın teller, gagalı şişler de gereklidir. Bunları size, yeri geldikçe anlatacağız.
Şişler, en inceden en kalına doğru, çaplarına göre numaralanır. Yarım numaralarda vardır. Bizim size öğüdümüz, genel olarak, kullandığınız iplikteki iplik katı sayısıyla şiş numarasını denk düşürmenizdir. Yani üç kat iplikten bükülmüş bir yünü üç numara şişle örmek gibi.

Ancak, şu noktayı hatırdan çıkarmamanız gerek: eğer gevşek örüyorsanız modellerimizde size tavsiye edilecek olandan yarım numara ufak şiş kullanın; eğer sıkı örüyorsanız yarım numara kaim şişi tercih edin. Ve asıl önemlisi, örmek istediğiniz şeyin türünü göz önünde tutun: ceketler, yelekler, kaim kışlık kazaklarda kaim yün ve kaim şiş; bluzlar, ince hırkalar, eldivenler ve benzerlerinde ince yün ve ince şiş kullanmak uygundur. Örgünün başarısında şişle yünün uyumu çok önemlidir. Aynı örgüyü değişik şişlerle deneyin, çok başka sonuçlar aldığınızı göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder