13 Ağustos 2011 Cumartesi

kimono dikmek

KİMONO
Kadınlarla erkeklerin birörnek giyinmelerini öneren unisex modası gün geçtikçe yayılıyor. Biz de sizlere bu sayfalarda çok basit, ama herhalde beğenilecek bir model sunuyoruz.
Modelin kumaşını ve uzunluğunu kullanacağınız yere göre kararlaştırabilirsiniz: bornoz olarak kullanacaksanız havlu kumaştan, sabahlık istiyorsanız herhangi bir ipekliden veya sentetik kumaştan, ağır bir akşam mantosuna ihtiyacınız varsa kadifeden

veya taftadan yapabilirsiniz. Pamuklu kumaşlardan, naylon jerseden ya da emprime poplinden dikip mayo üstüne de giyebilirsiniz. Burada verdiğimiz ölçüler kadın için 44, erkek için 46 beden içindir. Ama modelin patronu o kadar basit ki çok kolaylıkla küçültüp büyüterek kendi ölçülerinize uydurabilirsiniz. Kendi ölçülerinizle kıyaslamanızı kolaylaştırmak amacıyla, kadın için 44, erkek için 45 bedenin ortalama ölçülerini veriyoruz.
44 beden (kadın);
Bele kadar ön uzunluğu 36 cm
Göğüs ölçüsü 90 cm
Dize kadar boy 100 cm
46 beden (erkek) :
Bele kadar ön uzunluğu 52 cm
Göğüs ölçüsü 92 cm Bütün boy 104 cm eğer kumaşınız çift en ise (130 veya 140 cm) kimononuzun arka ortası dikişsiz olabilir; kumaşınız tek en ise (90 cm) arka ortasına dikiş koymak zorundasınız. Kumaşınız genişse kimononuza 2,30 metre yeterlidir, darsa 4,20 metre gerekir.
Ön kıvrımı ve kolların kıvrımlarını astarlamak için biraz da tela almalısınız; bu, kimononuzu ağırlaştırmağa ve dökümlü tutmağa yarayacaktır. 140 cm eninde teladan 30 santim veya 90 santim eninde teladan 1,20 metre lâzımdır.
Patron
İki tabaka patron kâğıdı alıp kısa kenarlarından birbirine ekleyin. Böylece elde ettiğiniz büyük kâğıdı tam birleşme çizgisinin üstünden ikiye katlayın ve toplu iğnelerle tutturun. Bir köşeden (şekil 8 A B C) hareket edin: B noktasından A'ya doğru kat çizgisi üstünde 7,5 cm, yine B'den C'ye doğru ise 3 cm ölçün; bu iki noktayı hafif bir kavisle birleştirin. Şimdi 7,5 cm içerideki noktadan yola çıkarak B'den C'ye doğru 65 santimlik bir hafif kavisle ön açıklığı işaretleyin. Kâğıdın yalnız bir katını alarak bu çizginin üstünden bir patron çıkarın. Bu, ön kısım olacaktır. B'den C-ye doğru 26 cm ölçün ve kâğıdın kat çizgisine paralel bir çizgi çekin. Kolu belirleyen bu çizgi üstünde önce 23 cm (D), sonra 55 cm (E) işaretleyin. B'den A'ya doğru ilerleyerek aynı ölçüyü (55 cm) kâğıdın kat yeri üstüne işaretleyin. İki noktayı birleştirerek kol ağzını tamamlayın.
Ölçmeye hep B noktasından başlayıp C'ye doğru ilerleyerek bütün boy uzunluğunu C 100 cm alın ve 30 santimlik ikinci bir paralel çizgiyle eteği işaretleyin. Ön orta çizgisini 2 cm daha aşağı indirin ve önceki çizginin sonunda biten bir çarpık çizgi daha çizin.
Bu son işlem erkek kimonosunda gereksizdir. F noktasını kolla (D) birleştirin. Sonra kolla yan çizgisi arasındaki köşeyi yuvarlaklaştırın: köşenin 4 cm altından hareket edip kol üstünde 10 santimlik uzaklığa kadar bir kavis çizin.
Patronları etek dışında birbirine eşit kesin; yalnız ön etek arka etekten farklı olarak 2 cm aşağıya kaydırılmış olacak, bu fazlalık arka etekte kesilip atılacak.
Şimdi 18 cm eninde ve 2,30 m boyunda verev bir şerit kesin, bu parça yakayı çevirmeye yarayacak ve kimononun eteğine kadar inen pervazı oluşturacak. Kol ağızları için pervazlar 18 cm eninde ve 55 cm boyunda olacak. Kumaş için de 12 cm eninde, 1,80 metre boyunda bir şerit biçin. Bu şeritleri eğer kumaşınız yeterince genişse kenar artıklarından çıkarabilirsiniz. Değilse eninden, ekler yaparak çıkarmak gerekir. Erkek ölçüleri şekil 1'deki şemamızda yatık rakamlarla belirtilmiştir.
Kumaşın biçilişi
Eğer kumaşınız çift en ise yüz tarafı içeride kalmak üzere boylamasına ikiye katlayın, hem ön, hem arka patron orta çizgisi kumaşın kat yerine dayanacak biçimde kâğıdı üstüne yerleştirin (şekil 9). Kumaşınız tek en ise onu enlemesine ikiye katlayın ve patronu kenara 1 cm geriden paralel yerleştirin.
İşinizin kusursuz olması için küçük bir uyarıda bulunalım: kadife ya da satenle, yani dokumasının yönüne göre ışığı değiştiren havlı kumaşlarla iş görüyorsanız veya kumaşınızın, yönü belli bir deseni varsa patronu burada anlattığımız gibi çıkaramazsınız, kolun üstünde bir dikiş koymak zorundasınız. Kumaşın hatırı için bu fazladan dikişe razı olun, patronu omuzdan kesip ön ve arka parçaları birbirinden ayırın, sonra aynı yönde olmak üzere tekrar birbirlerine ekleyin. Yaka oyumunda ve kol kenarlarında 1 cm, kol boyunda ve yanlarda 1,5 cm dikiş payı, etekte de 5 cm baskı payı bırakarak patronun etrafından kumaşı çepeçevre biçin. Bu patron çok basit olduğundan, eğer kumaşı çok düzenli kesebilirseniz çevreyi bol teyelle işaretlemek şart değil. Şimdi patronu kaldırın.
Dikilişi
Çift İngiliz dikişi: kumaşı açın, ön ve arka parçaları yanlar ve kol dikişleri üst üste gelecek biçimde katlayın, ters taraf içeride kalsın (şekil 10).
Biçerken bıraktığınız 1,5 santimlik dikiş payının ortasından kimononun yanlarını teyelleyin. Makineye çekin (şekil 11); bu konuda aklınızdan çıkarmamanız gereken bir şey var: pamuklu kumaşları makineye çekerken çok küçük dikişi tercih etmelisiniz ama hele şimdi elinizdeki gibi, ipekliden bir giyim eşyası üstünde çalıştığınız zaman dikişin biraz irileşmesi gerekir; bu, kumaşın büzülmesini ve ütü sırasında dikişin kopmasını önlemeğe yarar. Bu yüzden asıl dikişe geçmeden önce küçük bir parça üstünde kumaşınıza uyacak dikişi buluncaya kadar deneme yapın.
alttan dikişle kenar baskısı
alttan dikişle kenar baskısı
alttan dikişle kenar baskısı
Şimdi tersini çevirin ve ilk dikişin kenarı kıvrımın içinde saklı kalacak biçimde, 3-4 cm içeriden teyelleyin, sonra makineye çekin (şekil 12). Eğer ilk dikişin kenarı fazla geniş bırakılmışsa, ikinci dikişin çok kaim olmasını ya da ipliklerin yüzden görünüp çirkin olmasını önlemek için kenarı, makine dikişinin yakınından keserek inceltin. İngiliz dikişi de denilen bu çift dikiş çok sağlam olur ve kenarların iplik iplik çözülmesini önler.
Kenar baskısı: öğrendiğiniz kenar baskılarının içinde, burada kullandığımız kaypak kumaşa en uygun olanı makinede dikilip elde tamamlananıdır (şekil 7).
Pervaz: pervaz olarak hazırladığınız şeridi alın: 8 cm eninde, 2,30 m boyunda bir tela parçası kesin. Tabii tek parça olarak çıkaramayacaksınız, istediğiniz boyu buluncaya kadar tela parçalarını ekleyin. Bunu, iki şeridin uçlarını üst üste getirerek ek yerini en az belli edecek biçimde ve iki kere makineden geçirerek yapmalısınız (şekil 13). Böylece hazırladığınız tela şeridi, ipek şeridin yarısının üstüne tersinden yerleştirin ve kumaşın kat yerine gelen kenardan başlayarak çepeçevre teyelleyin (şekil 14). Destek görevini yapacak tela, pervazın içine iyice yerleşsin diye üst kenardan, yani şeridin ortadaki kat yerine yakın yerden bir iğne ardı yapın. Dikişiniz kumaşın yüz tarafında çok kısa iğneli, iç kısımda ise çok uzun iğneli olmalı (şekil 15). Şeridin iki ucunu, kumaşın yüz kısmını içeri kıvırarak katlayın; kısa kenar boyunca dikin, dikiş ipliklerini iyice düğümleyin. Şimdi pervazın kimononun önüne geçirilmesi kalıyor: uçlardan birinden başlayın, açık kenarın 1 cm içerisinden kimononun önü boyunca teyelleyin (şekil 16). Dikiş payları önce açık, sonra da birlikte, pervazın içine doğru kıvrılmış olarak ütüleyin: öteki yarımın dikiş payını da kıvırarak pervazı tamamlayın. Teyelleyin, alttan dikiş ya da gizli dikişle tutturun (şekil 17).
Kollar: Kolları da aynı şekilde tamamlayın: kumaş pervazın ters tarafına, destek olarak kullandığınız 8 cm eninde, 55 cm boyundaki tela parçasını teyelleyin. Şeridin uçlarını dikerek bir halka meydana getirin, bu dikişi açık ütüleyin, iğne ardı ile tutturun. Şeridi 1 cm pay bırakarak kola teyelleyin, makineye çekin. Dikişi önce açık olarak ütüleyin (şekil 18), sonra pervazın iç tarafına dönük olarak. Pervazın öteki yarısını daha önceki makine dikişinin üstüne katlayarak teyelleyin ve alttan dikin (şekil 19).
Kuşak: 10 cm eninde, 1,70 m boyundaki pervazı iki yanından boyuna dikin. Kısa kenarına tutturup kuşağın içinden geçireceğiniz bir çengelli iğne yardımıyla tersine çevirin. Uçları sonra teyelleyip gizli dikişle dikin. Ütüleyin.
Şekil 16, 17. Kol ağzının baskısını yaparken bu figürlerden yararlanacaksınız.

alttan dikişle kenar baskısı
alttan dikişle kenar baskısı
alttan dikişle kenar baskısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder