13 Ağustos 2011 Cumartesi

Elde dikişle kenar baskıları

ALTTAN DİKİŞLE KENAR BASKISI
Alttan dikiş için kumaşı sol elinizde, kenarı işaret parmağınızın üstünde kıvrık duracak^-biçimde tutun, önden başparmağınız, arkadan orta parmağınız kumaşa destek olsun.  Dikişi sağdan sola doğru yapın, ipliğin düğümünü işe başlarken kenar baskısının içine gizleyin; sonra hemen, kenarın dayandığı noktadan, kumaşın bir ipliğini iğneyle alarak başlayın, aynı anda iğneyi kıvrımın içine de yanlamasına batırarak 1-2 iplik alın.2, 3 ipliklik bir ara bırakarak hep aynı biçimde ilerleyin. Şunu aklınızdan çıkarmayın: güzel bir gizli dikiş yapabilmek için ince iğne kullanmak gereklidir. Kumaşın yüz kısmından, birden fazla iplik almamağa da dikkat edin. Her sefer de çok gergin olmayan kısa iğneler atmağa çalışın.


GİZLİ DİKİŞLE KENAR BASKISI
Kenarı önce teyelleyerek dikişe hazırlayın. Sonra iğneyi kumaşın küçük kıvrımına yatay olarak batırırı ve 3-4 iplik öteden çıkarın; hemen iğnenin çıktığı noktanın altından, kıvrımın dayandığı yerden bir iplik alın ve sonra yeniden iğneyi yatay olarak kumaşın kıvrımına batırırı; kıvrımın yanı başından 3-4 iplik öteden yeniden çıkarın. Etek baskısının kumaşın yüzünden gözükmemesi için size küçük bir sır öğretelim; kumaşı her zamanki gibi, sol elinizin işaret parmağının üstüne kıvrılmış olarak tutacağınıza, kıvrımı geriye, kumaşın yüz tarafına doğru katladıktan sonra, başparmakla işaret parmağı arasında tutun. Bu durumda, kenarla, dikilmesi gereken kumaş birbirinden uzaklaşacağından gizli dikiş iğneleri her zamankinden daha gevşek düşecektir; ayrıca ipliği kenar baskısı içine gizlemek için iğneyi nasıl kaydırmanız gerektiğini de daha rahatça görebileceksiniz.
Resmin büyük hali için üzerine tıklayınız.


DÜZ DİKİŞLE KENAR BASKISI
Bu dikişten ince kumaşları bastırmada yararlanılır. Önce kumaşın bastırılacak kenarını hazırlayın, sonra iğneyle çok küçük mesafelere batıp çıkarak çok düzgün bir düz dikiş yapın, dikişiniz kumaşı iyice tutturabilecek biçimde, baskının kıvrımından bir-iki iplik içeriden olsun.

MAKİNE DİKİŞİ İLE KENAR BASKISI
Bu dikişi dayanıklı baskılar gerektiren ev eşyalarında kullanın, aynı zamanda giyim eşyalarını süslemekte de yararlanabilirsiniz. Kenarı her zamanki gibi katlayın, sonra eğer kumaşın dokuması buna uygunsa hemen katın üstünden bir iplik çekin ve bu ipliğin izi üstünden düzenli bir iğne ardı yapın. Bu dikişi zıt renkte bir iplikle yaparak süsleme gibi de kullanmak isterseniz o zaman kenarı, kumaşın tersine doğru değil, yüzüne doğru kıvırmalısınız; rüstik örtüleriniz, peçeteleriniz, mutfak bezleriniz için basit, ama sevimli bir kenar süsü olduğunu göreceksiniz. Eğer isterseniz dikişi kumaşın yüz tarafından da yapabilirsiniz, bu durumda baskıyı tersine katlar, ipliği de dikişe yol göstersin diye-kumaşın yüz tarafından çekersiniz.

MAKİNEDE VE ELDE BASKI
Bu tür kenar baskısı makinede baskı ile el baskısı arasında bir dikiştir; çok kaygan ve güç dikiş tutan kumaşları bastırmada kullanılır. İlk baskı, kumaşı yarım santim kıvırarak yapılır ve makineye çekilir; sonra kenar kendi üzerine 5 santim daha kıvrılır ve alttan dikişle ya da gizli dikişle elde bastırılarak tamamlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder